Flere tips

Psykologens 7 tips for å redusere økonomiske bekymringer
  • Sparetips

Psykologens 7 tips for å redusere økonomiske bekymringer

Hva skjer med deg når du tenker på penger? Unngår du å snakke om økonomien din fordi det føles vanskelig og som noe du ikke helt har kontroll på? Stress eller bekymringer knyttet til økonomi er vanligere enn mange tror og kan ramme folk uansett inntekt. Psykologene David Waskuri og Johan Östlin gir deg sine beste tips til hvordan du tar kontroll over bekymringstanker knyttet til økonomien.

1. Gi slipp på unødvendige bekymringer

Mye av det vi bekymrer oss over er unødvendige bekymringer som skaper engstelse, og som lett kan føre til at du blir handlingslammet. Det er derfor viktig å klare å skille mellom hypotetisk og faktabasert bekymring. Spør deg selv om det finnes “bevis” for bekymringen. Når du forstår at mange av bekymringene bare er hypotetiske, kan de bli svakere slik at du tør å slippe dem. Da blir det også lettere å fokusere på noe mer produktivt, noe som igjen kommer til å gjøre deg roligere. Det blir ganske enkelt en positiv spiral.

2. Ta tak i de reelle problemene

Når du har klart å kvitte deg med de unødvendige bekymringene, blir det enklere å fokusere og se om det finnes reelle problemer du må løse. Hvis du for eksempel er stresset for om det vil gå rundt økonomisk hvis det blir en ny renteheving, er en konkret løsning å spare til en buffer. Første skritt er da å gjennomgå kostnadene du har i dag og finne ut hvilke utgifter det er mulig å kutte ned på. Det kan for eksempel bety å begynne å sykle til jobben i stedet for å bruke penger på busskort, eller at du unngår impulskjøp.

3. Sett deg økonomiske mål

Ta kontroll over økonomien ved å sette deg tydelige og oppnåelige økonomiske mål. Det kan være å spare til fremtidige utgifter, investeringer, pensjon eller store begivenheter. Å sette seg mål kan gi en følelse av meningsfullhet og retning – noe som igjen kan gjøre deg mindre bekymret for økonomien. Når du har tydelige økonomiske mål, blir det også lettere å motstå impulskjøp som ofte gir belønning der og da, men som skaper bekymringer på lang sikt.

4. Våg å være åpen

Det er lett å havne i en negativ tankespiral når man går alene med tankene. Ofte kan det også føles overveldende og vanskelig å vite hvor man skal begynne. Våg å snakke med både eksperter og venner om økonomien. Jo mer du snakker om det, desto tydeligere blir problemene du må ta tak i. Det er også når du snakker med andre du kan få tips og råd for å komme videre. Det kan dessuten være godt å få snakket ut – kanskje oppdager du at andre rundt deg føler det på samme måte eller har lignende problemer?

5. Innfør nye vaner

Ved å gjennomgå den økonomiske situasjonen din regelmessig får du bedre kontroll. Det gjør også at det føles mindre ubehagelig å åpne regninger eller sjekke bankkontoen. Pass på at du er på riktig vei mot målene, og juster dem hvis det er nødvendig. Jo bedre kontroll du har, desto enklere er det å løse eventuelle problemer i tide. Legg inn en påminnelse i kalenderen slik at du venner deg til å gjennomgå økonomien din.

6. Lær mer om økonomi

Kunnskap kan gi deg en følelse av trygghet og selvtillit. Fortsett å lære mer om budsjettering, sparing og investeringer. Det vil gjøre deg tryggere og roligere når du tar ulike økonomiske beslutninger. I tillegg til at du føler deg bedre, vil det sannsynligvis også være positivt for økonomien din på lang sikt.

7. Vurder hvordan du har det

Begynn å kjenne etter hvordan du har det med jevne mellomrom. Det er viktig å ta tak i eventuelle stressfaktorer så raskt som mulig. Lær deg ulike stressmestringsteknikker, for eksempel mindfulness og avslapningsøvelser. Det gir deg mer motstandskraft og gjør det lettere å håndtere økonomiske utfordringer hvis de skulle dukke opp i fremtiden.


Nordax image

David Waskuri, autoriseret psykolog & Johan Östlin, autoriseret psykolog

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank