Flere tips

Slik vinner du budrunden
  • Boligøkonomi

Slik vinner du budrunden

Har du funnet drømmeboligen og møblert den ferdig i hodet før budrunden i det hele tatt har startet? Du er du nok ikke alene om det. Budrunden kan være stressende når du har funnet boligen du VIRKELIG liker. Nettopp derfor er det lurt å være forberedt! Her får du tips om hvordan du kan sikre at drømmeboligen blir din og ikke den andre budgiveren sin.

1) Sørg for å ha et finansieringsbevis

For å kunne by på en bolig trenger du et finansieringsbevis. Et finansieringsbevis er en foreløpig beskjed om hvor stort boliglån du kan få. Storbankene krever vanligvis at du har fast ansettelse for at du skal få boliglån. Hos oss er det derimot mulig å søke om finansieringsbevis og få boliglån uansett ansettelsesform.

Les mer og søk finansieringsbevis

2) Les reglene

Har du oversikt over reglene for en budrunde? Hvis ikke: her er tre viktige ting å være klar over:

  • Alle bud er bindende
    Du kan ikke angre og trekke tilbake budet. Budet er bindende selv om du ikke har skrevet under kjøpekontrakten. Det samme gjelder for selger.
  • Selgeren styrer budrunden
    Selger kan stanse salget midt under en budrunde eller akseptere det budet han eller hun ønsker.
  • Megleren er ansvarlig for alle bud
    Det er megleren som har kontroll på alle opplysninger om budgiverne. Megleren må ta imot og videreformidle alle bud til selgeren inntil selgeren har akseptert et bud og sagt ja til å selge boligen.

3) Sett en maksgrense for hva du kan by

En budrunde kan lett løpe løpsk, og du kan risikere at du blir dratt med og byr for mye. Derfor er det viktig å bestemme seg for en øvre grense. Undersøk prisen på likeverdige boliger i området, sjekk budsjettet og bestem hvor mye du er villig til å betale for boligen.

4) Velg strategi

By prisantydning med det samme – før budrunden
En budrunde er stressende for selgeren også, og en rask avgjørelse kan være fristende. Vær bare nøye med å undersøke ordentlig hva tilsvarende bolig har gått for i samme område, og legg inn et bud i nærheten av den prisen. Du risikerer selvsagt at selgeren likevel ønsker å sjekke hva en budrunde kan gi. Derfor er det lurt å sette en tidsfrist på budet, for eksempel til neste dag. Da får selgeren litt press på seg til å bestemme seg.

Øk raskt, men lite
Denne strategien går ut på å slite ut motstanderen ved at du øker raskt, men med små beløp. Du kommer til å bli oppfattet irriterende energisk og bestemt på å vinne budgivningen. Målet er å få motstanderen til å tenke at det ikke er vits å fortsette.

Skrem bort med høye bud
Med denne strategien skal du få motstanderne til å tro at din maksimumsgrense er høyere enn deres, og at de derfor skal hoppe av. Her øker du skikkelig, og hvis noen byr høyere, øker du kraftig igjen! Risikoen med denne strategien er at du tar i unødvendig mye og at motstanderen uansett hadde tenkt å hoppe av før ditt neste bud. Det er altså viktig å ha oversikt over boligprisene i området slik at du ikke byr høyere enn det boligen er verd.

Siste liten-bud
Denne strategien kan være litt irriterende for dem som har vært med i budrunden. Når selgeren har akseptert et bud fra en budgiver, er budrunden avsluttet og du kan ikke lenger legge inn bud. Men inntil da kan du tenke at de som er i ferd med å nå den øvre grensen for hva de har mulighet til å by, vil hoppe av når du legger inn bud. Det som er vanskelig er selvsagt å finne riktig tidspunkt og rekke å legge inn bud før selger aksepterer budet fra en annen kjøper.

Avslag i andre banker? Slik får du boliglån

Nordax Bank

NOBA Bank Group AB (publ)

Organisasjonsnummer: 556647-7286

Styrelsens forretningskontor: Stockholm

+46 (0) 8-508 808 00

www.noba.bank