Flere tips

Sett opp et budsjett og kom i spareform i 2023

    Sett opp et budsjett og kom i spareform i 2023

    Vi tipper at du også synes det er slitsomt å komme på ting i siste liten? At dere skulle ha begynt å spare til ferien i god tid eller bygget opp en buffer i tilfelle vaskemaskinen skulle ryke. Nå er det på tide med en ny start. Her kommer derfor noen tips til hvordan du oppdager unødvendige utgifter og kan spare litt mer hver måned.

    Hva er et rimelig budsjett?

    Hvor mye er det egentlig “normalt” å bruke på shopping og bolig? Og hvor mye bør du spare? En enkel måte å skaffe seg oversikt på, er å bruke 50/30/20-regelen, der basisutgiftene bør utgjøre ca. 50 % av budsjettet, 30 % kan brukes på ting som er mindre nødvendige og 20 % går til sparing eller nedbetaling av eventuelle lån. Hvordan fordelingen blir er selvsagt avhengig av hvilke sparemål du har. Har du planer om å spare til egenkapital? Da kan det være lurt å sette av mer enn 20 % av budsjettet til sparing.

    • 50 % – Basisutgifter (bolig, forsikring, mat, transport)
    • 30 % – Fornøyelser (shopping, spise ute, abonnementer – Spotify, Netflix, reiser)
    • 20 % – Sparing

    Det finnes mange apper som hjelper deg med budsjettet, for eksempel Dreams. Her kobler du kontoen eller betalingskortet ditt til appen, slik at du får et tydelig bilde av utgiftene. Appen oppdager f.eks. såkalte utgiftstyver og gir deg smarte sparetips.

    Hvilke utgifter kan du kutte ned på?

    Fornøyelser er selvsagt noe du kan kutte ned på hvis du vil, men husk at du sannsynligvis også kan redusere de faste kostnadene. Kanskje er de faste kostnadene unødvendig høye, eller har du abonnementer som du ikke bruker? Synes du det er stress å sjekke om det finnes en billigere strømavtale? Da kan en app som Horde være en god løsning. Den gjør nemlig jobben for deg. Her samler du alle lån og avtaler på ett sted og få varsler når du bør reforhandle dem. Appen hjelper deg med å holde orden, slik at du ikke går glipp av viktige frister.

    Har du flere smålån? Da kan det være lurt å samle dem i ett lån for å redusere den månedlige kostnaden. Med ett samlet lån er det også enklere å ha kontroll på utgiftene.

    Er det alltid en fordel å samle lånene?

    Ja, flere separate smålån er som regel betydelig dyrere enn ett større. Årsaken er at små lån ofte har høyere rente. Dessuten legges det på varslings- og administrasjonsgebyrer på hvert enkelt lån. Mange bekker små blir store kostnader i lengden. Har du dessuten fått høyere lønn etter at du tok opp lån? Da har du mulighet til å få enda bedre vilkår og lavere rente når du samler lånene dine i ett lån.

    Eier du en bolig som er belånt til 85 % av markedsverdien? Da kan du velge å samle lånene dine i et boliglån. Å låne med boligen som sikkerhet gir ofte bedre vilkår og lavere rente sammenlignet med et forbrukslån uten sikkerhet.

    Samle lånene dine

    Hvor stor buffer skal jeg ha?

    Å spare for å sikre en stabil økonomi også i trangere tider, er kanskje ikke det morsomste. Å ha en buffer vil imidlertid gi deg mer ro i hverdagen. Den vanlige anbefalingen er å ha tre månedslønner på en sparekonto. Husk at du kan redusere de faste kostnadene slik at du kan spare mer hver måned. En sparekonto med bevegelig rente passer godt når du skal spare til en buffer. Da kan du sette inn og ta ut penger når du vil.

    Les mer om sparekontoene våre

    Hvor mye skal jeg spare til pensjon?

    Pensjon kan føles som noe fjernt og umotiverende å spare til. Men innerst inne vet du at den også er viktig. Selv om du har tjenestepensjon (den delen du får fra jobben), bør du spare i tillegg til denne for å være sikker på at du kan ha god levestandard som pensjonist. En tommelfingerregel er å spare 3–5 % av inntekten din. Tjener du 25 000 kr, bør du altså spare rundt en tusenlapp hver måned.

    Nordax Bank

    NOBA Bank Group AB (publ)

    Organisasjonsnummer: 556647-7286

    Styrelsens forretningskontor: Stockholm

    +46 (0) 8-508 808 00

    www.noba.bank